WSET level 2 – Bijeenkomst 1 tot 4

WSET

In maart en april heb ik de WSET level 1, de basiscursus, gevolgd en afgesloten met distinction. Ik kon toen al niet wachten om aan de level 2, het Internationaal Wijnbrevet, te gaan beginnen en vorige maand was het dan eindelijk zo ver! We hebben nu vier bijeenkomsten gehad en zijn dus alweer op de helft van de cursus aangekomen. Tijd voor een terugblik!

Wine & Spirit Education Trust

In Nederland zijn een aantal verschillende erkende wijncursussen te volgen. Ik heb gekozen voor de WSET van de Wijnstudio, omdat WSET de internationaal erkende opleiding is op het gebied van wijn. Aan het begin van het jaar heb ik de level 1 gevolgd. Deze korte beginnerscursus bestaat uit 3 bijeenkomsten en een examen. Hierbij leer je de basisprincipes van wijnproeven en je doet algemene kennis op over druivenrassen, wijnbouwgebieden en vinificatie. Nadat ik deze cursus had afgerond, heb ik me vrijwel direct ingeschreven voor de level 2. Deze cursus is iets intensiever en diepgaander dan de level 1 en bestaat uit 8 bijeenkomsten en een examen.

WSET level 2
WSET 2 starterskit

WSET level 2

Bij de eerste bijeenkomst krijg je alles wat je nodig hebt om aan de level 2 cursus te beginnen; Een theorieboek, werkboek, aromacirkel, proefformulier en een doos met zes wijnglazen. Bij elke bijeenkomst wordt er een deel van de theorie besproken en worden er ongeveer zes verschillende wijnen geproefd.
Let the learning begin!

Bijeenkomst 1

De eerste bijeenkomst was vooral een soort van introductieles. De WSET-proefmethode werd uitgelegd en er werd kort ingegaan op de basis van wijn-spijs combinaties. De theorie kwam overeen met wat ik tijdens de Basiscursus heb geleerd. Het was daarom een fijne les om rustig aan te beginnen.

Bijeenkomst 2

Tijdens de tweede bijeenkomst kregen we uitleg over het rijpingsproces van druiven en de invloed van het klimaat en het weer op de druiventeelt. Ook dit is grotendeels behandeld bij de Basiscursus, alleen wordt er nu dieper op de stof ingegaan. Verder stond deze bijeenkomst volledig in het teken van rode wijnen, en dan in het bijzonder Pinot Noir en Zinfandel / Primitivo. Het interessantste van deze bijeenkomst vond ik het naast elkaar proeven van 3 Pinot Noirs uit verschillende gebieden en klimaten. We proefden een Pinot Noir uit de Bourgogne – Frankrijk, Baden – Duitsland en Marlborough – Nieuw-Zeeland. De Pinot Noir uit de Bourgogne had het meeste zuur van de drie wijnen. De Duitse Spätburgunder had een mooi mineraal en bloemig, bijna kruidig, karakter. En de Nieuw-Zeelandse Pinot Noir had naast de primaire fruitsmaken (aardbei, framboos, rode kers) ook tertiaire aroma’s van leer en natte bladeren.

Bijeenkomst 3

Deze keer gingen we in op de concentratie van druivensuikers bij langere rijping, botrytis (edele rot) en bevroren druiven. Verder ging deze les in op het maken van witte wijn. We bespraken Riesling, Chenin Blanc, Sémillon en Furmint. We proefden een Riesling Spätlese uit het Moezelgebied in Duitsland naast een Riesling uit Barossa Valley, Australië. Interessant om wijn van dezelfde druif uit een warm en koel klimaat naast elkaar te proeven! Het verschil was overduidelijk; de Australische Riesling had aroma’s van rijper (zelfs overrijp) fruit en een uitgesprokener pétrol aroma. We sloten de avond af met een proefglas Sauternes 2015. Deze intense Sémillon had elegante aroma’s van honing, gedroogde abrikoos, sinaasappel compote en karamel. Heerlijk en we beoordeelden de fles als ‘Zeer goed’.

Bijeenkomst 4

Tijdens de vierde bijeenkomst werd de theorie van bijeenkomst 3 herhaald. Dit keer stonden Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio / Pinot Gris, Gewürztraminer, Viognier en Albariño centraal. We proefden onder andere drie Chardonnays; een Chablis, een Mâcon Village en een Chardonnay uit Mendoza, Argentinië. Hoewel alle drie de wijnen een licht citroengeel uiterlijk hebben, liggen de aroma’s vrij ver uit elkaar. Waar de Chablis hoge zuren en delicate smaken heeft, zijn de andere twee – en dan vooral de Argentijn – meer uitgesproken, waarschijnlijk door het proces van malolactische omzetting en houtrijping.

WSET Wine Tasting
Drie keer Chardonnay proeven

Proefwijnen

Tijdens elke bijeenkomst worden er dus een aantal verschillende wijnen geproefd en elke keer kom ik verrassend leuke flessen tegen.

Mijn favorieten van de eerste vier bijeenkomsten:

 • Bijeenkomst 1 – Domaine Joseph Scharsch Gewürztraminer 2017
  Heerlijk frisse Gewürztraminer uit de Elzas, Frankrijk. Een iets zoete witte wijn met een volle body en aroma’s van rozen, tropisch fruit (lychee & meloen), steenfruit (abrikoos & perzik) en zoethout.
 • Bijeenkomst 2 – Torre Alta Primitivo 2018
  Een warme rode wijn uit Puglia, Italië, met aroma’s van kersenjam, gestoofde pruimen, rozijnen, kaneel en vanille.
 • Bijeenkomst 3 – Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Spätlese 2018
  Heerlijke Riesling uit het Moezel-gebied in Duitsland. Halfzoet met hoge zuren en aroma’s van citroen, appel, perzik, bloesem, honing en gedroogd fruit.
 • Bijeenkomst 4 – Domaine Costal Chablis 2017
  Een droge Chardonnay met een hoog zuurgehalte en elegante aroma’s van limoen, groene appel, bloesem en natte steen.
Gewürztraminer Primitivo Riesling Chardonnay
Proefwijnen

***

Heb jij een wijncursus gevolgd?

 

Verder lezen