Wijntrip – Bernkastel

Bernkastel uitzicht

Nadat ik in maart de WSET 1 had afgerond, wilde ik graag een keer een wijntripje maken. Wijnstokken zien, wijnhuizen bezoeken, mooie wijnen proeven.. We gingen op zoek naar een wijngebied dat niet te ver weg lag en uiteindelijk kwamen we uit bij Bernkastel-Kues, een klein stadje aan de Moezel dat tussen de wijngaarden verscholen ligt.

Duitsland

Lange tijd exporteerde Duitsland vooral witte wijnen die mierenzoet smaakte, zoals de Liebfraumilch. Gelukkig worden er naast deze bulkwijnen ook prachtige kwaliteitswijnen gemaakt in Duitsland.

Duitsland heeft een landklimaat en je vindt hier de koelste wijngebieden, of Anbaugebiete, ter wereld. De druiven die hier verbouwd worden, brengen elegante en karaktervolle wijnen voort. Het mooie van deze wijnen is vaak de balans tussen zoet en zuur.

Bernkastel Moezel
Bernkastel – Kues

Riesling

Riesling is de bekendste en grootste druif van Duitsland en één van mijn favorieten. Van riesling kunnen zowel droge als volzoete wijnen gemaakt worden, die aangenaam hoge zuren en aroma’s van bloemen hebben. Een gerijpte, oudere riesling kan aroma’s van honing en petrol ontwikkelen. Een bijzondere eigenschap van de riesling druif is dat het een echte ‘terroir-druif’ is; Riesling is erg gevoelig voor zijn omgeving en vooral voor de bodem waarop hij verbouwd wordt. Bij de WSET 1 cursus wordt verteld dat je het verschil tussen riesling wijnen van verschillende wijngaarden duidelijk kan proeven.

Riesling druif
Riesling druifjes

Moezel

In het koele Moezel gebied komt de riesling druif perfect tot zijn recht. Langs de rivier lopen (zeer) steile hellingen met leisteen. Hier krijgen de druiven wat ze nodig hebben om voldoende te kunnen rijpen; zonlicht, warmte, mineralen en goede afwatering. Doordat het zonlicht op het water weerkaatst, zorgt de Moezel voor extra licht.

Riesling uit het Moezel gebied is vaak fris van smaak, lichtzoet en met aroma’s van appel en bloemen. Door het koude klimaat hebben de riesling druiven mooie zuren die de zoetheid van de wijn in balans houden. Hoewel ik zelf liever droge wijnen drink, kan ik de (half)zoete riesling wijnen uit de Moezel zeker waarderen door de mooie balans die zij hebben.

Bernkastel wijngaarden
Wijngaarden

Bernkastel – Kues

Misschien wel de beroemdste wijngaard van de Moezel, de Doctor, bevindt zich in het kleine stadje Bernkastel. De wijngaard is ontzettend steil, op het zuiden gericht en heeft een mineraalrijke leisteen bodem. Hier groeien druiven waar unieke kwaliteitswijnen van worden gemaakt. Ook in de andere wijngaarden van Bernkastel, zoals de Badstube, de Graben en de Lay, groeien elegante en frisse druiven.

Het is een schilderachtig stadje met schattige huisjes, ontzettend veel (toeristische) winkeltjes en terrasjes, maar vooral met een prachtige omgeving. Overal waar je kijkt staan wijnstokken en het is prachtig om tussen de wijnvelden met riesling druifjes te lopen.

***

Ben jij ooit in Bernkastel geweest?

Verder lezen