Wijnproeverij – Wwe. Dr. H. Thanisch

Wwe. Dr. H. Thanisch

Voor ons weekend in Bernkastel had ik twee afspraken gemaakt bij wijnhuizen voor een proeverij. Het eerste wijnhuis waar wij een proeverij hadden besproken was Wwe. Dr. H. Thanisch.

Wwe. Dr. H. Thanisch maakt onderdeel uit van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), het kwaliteitskenmerk voor Duitse topwijnen. Daarnaast is het een familiebedrijf. Op dit moment is het wijnhuis in handen van de 11e generatie. Helemaal bijzonder is dat het al voor vier generaties vrouwen zijn die leiding geven aan het wijnhuis.

Villa Thanisch

Voor de wijnproeverij werden we verwacht in ‘Villa Thanisch‘, een prachtig gebouw in neo-renaissance stijl gebouwd in 1884 door Dr. Hugo Thanisch. De tuin van de villa kijkt uit over de Moezel en de Doctor wijngaard van Bernkastel.

Alleen al deze villa was prachtig om te zien. We belden aan en een vriendelijke dame opende de deur van de vinotheek voor ons. We waren iets te vroeg, maar nadat ik had uitgelegd dat we een afspraak hadden gemaakt voor een wijnproeverij werden we warm welkom geheten. We mochten plaats nemen in een proeflokaal en ze begon direct het verhaal over het bijzondere wijnhuis te vertellen.

Villa Thanisch Bernkastel
Villa Thanisch

Wwe. Dr. H. Thanisch

De Thanisch familie maakt al vanaf 1636 wijn in Bernkastel. Al meer dan 100 jaar spelen vrouwen een grote rol binnen het wijnhuis. In 1895 stierf Dr. Hugo Thanisch en zijn vrouw Katharina nam de leiding over. In die tijd mochten vrouwen in Duitsland echter geen wijnhuizen bezitten, waardoor zij de naam van het bedrijf niet kon laten veranderen in haar eigen naam. Zij heeft het wijnhuis daarom omgedoopt tot ‘Wwe. Dr. H. Thanisch‘; ‘Wwe.’ betekent ‘weduwe’.

Sindsdien hebben vrouwen de leiding gehad over het wijnhuis. Eerst de schoondochter van Katharina, Sofie. Daarna haar dochter, Mechtild, en momenteel is het wijnhuis in handen van Sofia Thanisch, het nichtje van Mechtild. De 5e generatie vrouwen (en in totaal dus 12e generatie!) is al in zicht. De dochter van Sofia, Christina, is ook actief binnen het bedrijf.

Wwe. Dr. H. Thanisch

Wijngaarden

De druiven die gebruikt worden voor de riesling wijnen van Thanisch, komen van de best gewaardeerde wijngaarden in het Moezel gebied. De familie bezit o.a. wijngaarden op de Doctor, de Badstube en de Lay.

 • De Doctor is misschien wel de bekendste wijngaard van Bernkastel. Hij ligt op het zuiden en is zeer stijl, waardoor er veel zon op schijnt. Dit zorgt samen met de mineraalrijke bodem van leisteen voor unieke wijnen met veel mineraliteit en uitgesproken aroma’s van bloemen en wit fruit.
 • Aan de linker- en rechterkant van de Doctor bevindt zich de Badstube wijngaard. De fijne leisteen bodem zorgt voor een goede wateropslag. Hier komen fris zure riesling wijnen vandaan.
 • De Lay bevindt zich stroomafwaarts van Bernkastel. De leisteen bodem van deze wijngaard heeft een zeer hoge mineraliteit en van de druiven die hier groeien worden vooral complexe en elegante wijnen gemaakt.
Thanisch wijnproeverij
Wijnproeverij

Wijnproeverij

Na een korte inleiding over het wijnhuis, begon de proeverij. We waren maar met z’n tweeën en de vrouw die de proeverij gaf, had alle aandacht voor ons. In een uur tijd heeft ze ons negen verschillende heerlijke riesling wijnen laten proeven.

 • Riesling Trocken, 2018
 • Graben Riesling GG Trocken, 2017
 • Riesling Alte Reben, 2018
 • Graben Riesling Alte Reben, 2015
 • Badstube Riesling Kabinett feinherb, 2017
 • Badstube Riesling Kabinett, 2017
 • Lay Riesling Spätlese, 2015
 • Doctor Riesling Spätlese, 2018
 • Badstube Riesling Auslese, 2017

Wat ik erg bijzonder vond om te proeven, was dat je inderdaad de verschillen kunt proeven tussen de verschillende wijngaarden. Zo vond ik de wijn van de Lay bloemiger dan de wijn van de Badstube.

De wijnen van Thanisch hebben een mooie hoge zuurgraad, veel mineraliteit en aroma’s van wit fruit (groene appel, peer) en steen fruit (witte perzik), citrus, bloemen (kamperfoelie), en soms ook van honing en pétrol.. Heerlijk!

En uiteraard gingen er ook een paar flesjes mee naar huis! Wij kozen voor twee flessen Riesling Trocken 2018 (omdat deze een erg mooie smaak heeft voor een leuke prijs) en onze vier favorieten van de proeverij; de Alte Reben 2018 en Graben Alte Reben 2015, de Lay Spätlese 2015 en de Doctor Spätlese 2018. Deze laatste vier mogen zeker nog een (paar) jaar rijpen op de fles. Ik kan nu al niet wachten om ze weer te proeven!

Thanisch wijnen
Wwe. Dr. H. Thanisch voor thuis

***

Heb jij de wijnen van Wwe. Dr. H. Thanisch al geproefd?

Verder lezen