Wijnproeverij – Dr. Loosen

Dr. Loosen

Voor ons weekend in Bernkastel had ik twee afspraken gemaakt bij wijnhuizen voor een proeverij. Het eerste wijnhuis waar wij een proeverij hadden besproken was Wwe. Dr. H. Thanisch. Het tweede wijnhuis was Dr. Loosen.

Dr. Loosen is sinds 1992 lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter), het kwaliteitskenmerk voor Duitse topwijnen. Sinds 1988 heeft Ernst Loosen de leiding over dit toonaangevende wijnhuis. Zijn doel is om wijnen te maken waarin je proeft waar de druiven vandaan komen, waarin het terroir duidelijk aanwezig is. De wijnen van Dr. Loosen staan voor authenticiteit en kwaliteit.

Ik had al eens een riesling van Villa Wolf gedronken, een wijnhuis dat sinds 1996 ook wordt geleid door Ernst Loosen. Dit was de wijn waardoor ik riesling echt ben gaan waarderen (en het een van mijn favoriete druiven is geworden). Ik was daarom ontzettend enthousiast om ook de wijnen van Dr. Loosen te proeven en ontdekken.

Landgoed Dr. Loosen

Het landgoed van Dr. Loosen ligt aan de voet van de Lay wijngaard in Bernkastel en kijkt uit over de Moezel. De villa en de omgeving zijn prachtig. We hadden een afspraak gemaakt voor een wijnproeverij en nadat we hadden aangebeld werd de poort voor ons open gedaan. We werden hartelijk welkom geheten en mochten, samen met een gezin uit Denemarken, plaats nemen in het proeflokaal.

Dr. Loosen Bernkastel
Landgoed Dr. Loosen

Wijngaarden

De zes grote wijngaarden van Dr. Loosen zijn verspreid langs de Moezel. Het wijnhuis bezet delen van de Bernkasteler Lay, Graacher Himmelreich, Wehlener Sonnenuhr, Ürziger Würzgarten, Erdener Prälat en Erdener Treppchen.

Op de wijngaarden van Dr. Loosen kunnen riesling druiven van hoge kwaliteit worden verbouwd.

 • De steile zuidelijke hellingen van de wijngaarden rondom de Moezel zorgen er voor dat de druivenstokken voldoende zonlicht krijgen.
 • Het koele landklimaat in Bernkastel zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen, waardoor ze (hoge) zuren behouden.
 • De bodem van leisteen houdt veel warmte vast, wat er voor zorgt dat de druiven goed kunnen rijpen. Door de dunne toplaag moeten de wijnstokken zich diep wortelen, waardoor de druiven de mineraliteit van de bodem opnemen.
 • Op de wijngaarden van Dr. Loosen staan veel oude wijnstokken van gemiddeld 70 jaar oud (sommigen zijn zelfs 120 jaar oud!). Oude wijnstokken zijn minder krachtig en produceren minder druiven, waardoor de druiven intensere aroma’s ontwikkelen.
Dr. Loosen wijngaard
Landgoed Dr. Loosen aan de voet van de Lay wijngaard

Wijnproeverij

De wijnproeverij bestond uit negen verschillende wijnen. We begonnen, totaal tegen verwachting in, met een Pinot Blanc, of Weissburgunder, in plaats van een Riesling.. Want de familie Loosen heeft ooit een stuk grond gekocht van een buur-wijnboer die blijkbaar niet had verteld dat er ook andere druifjes op zijn wijngaard aangeplant stonden.

Na dit zomerse en fruitige ‘aperitief’ begon de Riesling proeverij.

 • Red Slate Riesling Dry, 2017
 • Graacher Riesling Dry, 2018
 • Bernkasteler Johannisbrünnchen Riesling GG Dry, 2017
 • Graacher Himmelreich Riesling GG Alte Reben Dry, 2017
 • Grauschiefer Riesling Feinherb, 2018
 • Erdener Treppchen Riesling Kabinett, 2017
 • Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, 2017

Aan het eind van de proeverij vroeg de moeder van het Deense gezin of we ook een sparkling Riesling mochten proeven. We kregen daarom ook nog een proefglas van de Riesling Sekt Extra Dry aangeboden.

Dr. Loosen wijnproeverij
Dr. Loosen wijnproeverij

Riesling

Natuurlijk konden we het niet laten om een paar flesjes van deze heerlijke wijnen mee naar huis te nemen. Wij kozen voor drie droge Riesling wijnen; de Graacher Dry, Johannisbrünnchen GG Dry en de Graacher Himmelreich GG. Dit waren onze favorieten van de wijnen die we hebben geproefd. Vooral de twee GG Riesling wijnen (Grosses Gewächs, de beste droge wijnen van een Grosse Lage) kunnen nog een aantal jaren rijpen op de fles.

Ook hebben we een klein flesje Beerenauslese uit 2015 gekocht. Dit is een intens geconcentreerde dessertwijn gemaakt van geselecteerde botrytis druiven en ik ben hier zo benieuwd naar!

Dr. Loosen wijnen
Dr. Loosen voor thuis

De proeverij bij Dr. Loosen was heerlijk en erg interessant. We kregen veel informatie over de verschillende leisteen bodems (rood en blauw leisteen) en de verschillende wijngaarden. Dr. Loosen maakt elegante wijnen met een mooie mineraliteit en frisse fruit en bloemen aroma’s.

***

Heb jij de wijnen van Dr. Loosen al geproefd?

Verder lezen