Proeven – La Croix Montjoie La Voluptueuxe

La Croix Montjoie La Voluptueuxe

Het is natuurlijk altijd lief als iemand een souvenirtje voor je meebrengt van vakantie, maar van dit cadeau werd ik extra blij. Vrienden maakten een reisje naar de Bourgogne en namen een mooie fles chardonnay voor ons mee terug!

Bourgogne Vèzelay

De wijn die wij kregen komt uit Vézelay. De appellation Bourgogne Vézelay ligt in het zuidelijke deel van het departement Yonne, tussen Chablis en Beaune. Het is een kleine appellatie van ongeveer 100 hectare en het bestaat uit de dorpen Tharoiseau, Saint-Père, Vézelay and Asquins.

La Croix Montjoie La Voluptueuxe chardonnay
La Croix Montjoie La Voluptueuxe

Domaine La Croix Montjoie

Sophie en Matthieu Woillez opende in 2009 de deuren van La Croix Montjoie in Tharoiseau. Het wijnhuis kijkt uit op de Sainte Marie-Madeleine basiliek in Vézelay. Dit was vroeger een rustplaats voor pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostela. Het wijnhuis is vernoemd naar een kruis dat op de weg naar Vèzelay staat, een belangrijk herkenningspunt voor de pelgrims.

La Croix Montjoie bezit 10 hectare aan wijngaarden waar uitsluitend chardonnay en pinot noir druiven groeien, zoals dat hoort in de Bourgogne. De bodem in Vézelay is zeer kalkrijk, met fossielen van Gryphaea Gigantea (oesters). In dit deel van Frankrijk zijn de winters hard en tijdens de zomer zijn de dagen warm, maar in de nachten koelt het af. De wijngaarden zijn naar het zuiden gericht en hier kunnen de druifjes goed rijpen.

Chardonnay uit Bourgogne

Proeven

La Croix Montjoie maakt verschillende wijnen en één daarvan is de La Voluptueuxe. Dit is een chardonnay die 12 maanden heeft gerijpt op oude en nieuwe eikenhouten vaten.

Wat ons meteen opviel toen we de fles opende, was de geur van hout en vanille.

In het glas heeft de wijn een prachtig diepe goudgele kleur. De aroma’s van hout en vanille blijven aanwezig, maar daarnaast komen ook aroma’s van citrus vruchten, gele appels, bloemen en (een licht aroma van) toast naar voren.

Na het kijken en ruiken, komen we bij het leukste gedeelte.. Het proeven zelf!
La Voluptueuxe is een volle, intense, droge chardonnay. Het eerste dat ik proef zijn de hout en vanille aroma’s, maar deze worden mooi gebalanceerd met aroma’s van witte perzik en wilde bloemenhoning. Verder proef ik een grapefruit bittertje. De chardonnay heeft een warme alcoholische afdronk.

Een wijn die zijn naam eer aan doet want voluptueuxe, dat is hij zeker!

La Voluptueuxe proefnotitie
Proefnotitie van La Voluptueuxe

***

Wat is jouw favoriete chardonnay uit de Bourgogne?

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *