Boek & Wijn – Eleanor Oliphant en La Tulipe Merlot

Eleanor Oliphant en La Tulipe merlot

Wat is er beter dan het lezen van een goed boek?
Een goed boek lezen terwijl je een heerlijke wijn drinkt!

Lezen en nieuwe wijnen ontdekken zijn twee van mijn grootste passies. Om deze twee samen te brengen, ga ik op zoek naar Boek & Wijn combinaties. Zo kan een boek licht en sprankelend zijn, zoals een champagne of cava, of juist zwaarder en complex, zoals bijvoorbeeld een tempranillo of barolo.

Afgelopen week las ik Eleanor Oliphant is Completely Fine van Gail Honeyman en naast dit boek proefde ik een Merlot van Château La Tulipe uit de Bordeaux.

Eleanor Oliphant

Eleanor Oliphant is Completely Fine

Eleanor Oliphant heeft haar leven vrij goed onder controle. Ze draagt elke dag dezelfde kleren, eet elke dag dezelfde maaltijd, en koopt elk weekend twee flessen wodka. Met Eleanor Oliphant gaat eigenlijk alles goed. Haar zorgvuldig gestructureerde leven loopt op rolletjes en ze mist niks. Of althans, soms (best wel vaak eigenlijk) is ze eenzaam en zou ze gelukkig willen zijn.

Als Eleanor op een dag samen met een collega een oudere man helpt die gevallen is, verandert haar hele leven onverwachts. De muren die haar al zo lang beschermen verdwijnen als sneeuw voor de zon, en ze zal voor het eerst de confrontatie met haar angsten en twijfels aan moeten gaan. Want Eleanor Oliphant weet misschien wel hoe ze moet functioneren, maar ze heeft geen idee hoe ze moet leven.

Aangrijpend & liefdevol

Met Eleanor Oliphant gaat het prima. Ze is een beetje vreemd en begrijpt niet alles wat er om haar heen gebeurt in de wereld, maar het gaat prima. Het boek begint met een uiteenzetting van wat ‘prima’ inhoudt voor de dertig-jarige Eleanor; Ze werkt 5 dagen in de week, praat op woensdag met ‘Mummy‘, eet elke vrijdag pizza en drinkt twee flessen wodka in het weekend. Eleanor is eenzaam en nogal afgesloten van de wereld. Ze kan zich sociaal niet goed redden, wat vaak onbedoeld leidt tot hilarische situaties.

“If someone asks you how you are, you are meant to say FINE. You are not meant to say that you cried yourself to sleep last night because you hadn’t spoken to another person for two consecutive days. FINE is what you say.”

Op een dag loopt ze samen met een collega, Raymond, na een werkdag het kantoor uit. Eleanor vindt dit lastig, ze loopt liever alleen, maar Raymond probeert een praatje met haar te maken. Aan de overkant van de straat zien ze een oudere man vallen. Eleanor’s eerste reactie is dat ze hem moeten laten liggen, want hij zal vast dronken zijn als hij zo vroeg op de avond omvalt. Raymond zegt echter dat het een oude man is die zijn evenwicht is verloren en samen bellen ze een ambulance voor de man. Vanaf dat moment verandert Eleanor’s leven voorgoed.

Dit boek was zowel luchtig als zwaar. Ik heb hardop gelachen om Eleanor’s sociale interacties en dan vooral om hoe zij de wereld ziet. Door de schrijfstijl had ik nooit het idee dat ik Eleanor aan het uitlachen was, maar juist dat ik met samen met haar lachte. Maar achter de ongemakkelijke en introverte Eleanor, schuilt een angstig en beschadigd meisje. Eleanor heeft veel meegemaakt en heeft haar best gedaan om een muur om zich heen te bouwen en het verleden te verdringen.

Ik vond Eleanor een geweldig personage. Ze is speciaal, lief, eerlijk, vreemd en ik had tijdens het lezen echt het idee dat ik haar leerde kennen. Haar verhaal brak mijn hart en ik heb een aantal keer tranen in mijn ogen gehad. Raymond is een lieverd. Hij is een beetje slordig en praat soms met volle mond, maar hij heeft een hart van goud. Hij is de beste vriend die ik kan wensen voor Eleanor.

Eleanor Oliphant is Completely Fine was een van de beste boeken die ik de afgelopen tijd heb gelezen. Het verhaal was zeer aangrijpend, maar ook luchtig genoeg om in één ruk uit te lezen. Het verhaal laat zien dat een little act of kindness heel betekenisvol kan zijn en een groot verschil kan maken.

5 van de 5 sterren

Volgen we elkaar al op GoodReads en Hebban?

Château La Tulipe Bordeaux Supérieur 2016

La Tulipe Merlot

Eleanor drinkt in het boek een glas supermarkt-merlot met Raymond.

He laughed. ‘Well, I suppose I could go for a glass of red, right enough,’ he said.
‘Red what?’ I said.
‘Wine, Eleanor. Merlot, I think – whatever was on special at Tesco this week.’

Ik heb daarom de Château La Tulipe Bordeaux Supérieur 2016 uitgekozen om te proeven: Een mooie fles merlot die te koop is bij de Albert Heijn.

Château La Tulipe in Gironde, Bordeaux, staat onder leiding van wijnboer en schrijver Ilja Gort. Ik ben dol op zijn boeken en series en ook zijn wijnen bevallen me goed. De Bordeaux Supérieur 2016 is een blend van Merlot (71%), Malbec (21%), Cabernet Sauvignon (4%) en Cabernet Franc (4%). Deze wijn heeft 9 maanden houtrijping gehad op Frans eiken.

De wijn heeft een mooie diep robijnrode kleur. In het glas komen eerst aroma’s van vanille vrij, maar na de wijn wat tijd en lucht te hebben gegeven komen er warme fruittonen naar voren. Ik ruik bramen, zwarte bessen, kersjes en heel licht een zoetje van frambozen.

De Bordeaux Supérieur is een droge en fruitige Merlot-blend met zachte fruittonen. In de smaak zit ook een licht kruidig aroma, wat me doet denken aan nootmuskaat. In de afdronk zit een klein pepertje.

Een zeer aangename wijn voor een heel aangename prijs en daarom zeker een aanrader!

***

Eleanor Oliphant and Merlot Pin

***

Met welke wijn zou jij het verhaal van Eleanor Oliphant combineren?

 

Deze review bevat een affiliate link. Lees mijn disclaimer.

Verder lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *